Ibolya kandírozása házilag anyák napjára

Itt vagy://Ibolya kandírozása házilag anyák napjára

Ibolya kandírozása házilag anyák napjára

Valami igazán finomat és különlegeset ajándékba – kandírozott ibolya, a mennyei gasztroajándék

ibolya kandírozása

Anyák napjára kandírozz ibolyát, Erzsébet királyné egyik kedvenc csemegéjét.

A kertünkben is nyílik ehető kékeslila és fehér ibolya áprilisban, májusban. Mivel szeretek kísérletezni, tavaly kipróbáltam az ibolya kandírozását, de a kevésbé időigényes, tojásfehérjés-cukros változatot. Anyák napjára kedves, szeretetteli díszítője édesanyánk kedvenc sütijének, tortájának.

Ha Te is kandíroznál ibolyát, akkor összességében szánj rá egy fél napot. Élvezetes tevékenység, miközben szabad levegőn is vagy. Segítségül lehet hívni a gyerkőcöket is 🙂

Ha te magad kandírozol ibolyát olcsó, de annál igényesebb, különlegesebb finomság, gasztroajándék.

Ibolya kandírozás receptjét megtalálod a bejegyzés alján.

A kész kekszet, sütit csomagolhatod ízlésed szerint ♥

Ibolya kandírozása házilag

Többféle módja ismert a kandírozásnak, én az egyszerűbb és gyorsabb tojásfehérjés-cukros változatot mutatom meg.

Kandírozott ibolyával (cukrozott ibolyával) díszítheted torták, sütemények, pudingok tetejét. A begyűjtött és fel nem használt ibolyát süsd bele sütibe, kekszbe, ahogyan én is tettem. Formatartó, pecsételhető vaníliás keksz tetejét szórtam meg a maradék konyhakész ibolyával, ahogy a képen középen láthatod is ♥

ibolyás keksz

Ibolya kandírozása – betartandó szabály!

A cserepes, bolti ibolya nem ehető, mert mindenféle “mérgező” anyaggal kezelve van! Csak is biotermesztésű ibolya alkalmas étkezésre. Olyan helyről szedj ibolyát, ahol biztosan tudod, hogy nem permetezték, és nem kezelték egészségre ártalmas anyagokkal!

Ibolya kandírozása – tippek, lépések

  1. Szárral szedd az ibolyavirágot, mert úgy könnyebb lesz dolgozni vele.
  2. Hogy ne hervadjanak el az ibolyák, szedés után tedd szűrőbe, hideg folyóvízzel mosd le, majd tedd ki papírtörlőre.
  3. A kandírozáshoz használhatsz tiszta ecsetet, amivel felviszed a virágszirmokra a tojásfehérjét. De ha nem akarsz ezzel pepecselni, akkor simán bele is márthatod a szirmokat a tojásfehérjébe, de ekkor a felesleget rázd le a szirmokról, különben csomókban lesz a szirmokon a cukor, ahogy nálam is láthatod.
  4. A tojásfehérjét éppen csak keverd el, ne habosítsd.
  5. Mindenképpen porcukrot vagy apró szemű kristálycukrot (gyümölcscukrot, nádcukrot) használj. Sajnos én nagy szemű kristálycukrot használtam, és nem lett olyan szép a végeredmény, mint amilyen lehetett volna.
  6. A cukrot szórással vidd fel a tojásfehérjével megkent szirmokra. Megpróbálhatod megmártani a cukorban az ibolyát, így gyorsabb, de nem sikerül mindig szépre, és a szirmok is könnyebben összeragadhatnak.
  7. Cukrozott ibolyákat fejjel lefelé fektesd egy tálcára, a szirmokat szépen elrendezve, mert kiszáradás után már nem tudsz rajta igazítani.
  8. 24 órán keresztül szárítsd meleg, szellős helyen. Én szoba hőmérsékleten a konyhában hagytam egy tálcán, amíg ki nem száradt.
  9. Miután megszáradt, vágd le a szárakat.
  10. Légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen néhány hétig is eláll a kandírozott ibolya.

ibolya kandírozása

ibolya kandírozása

ibolya kandírozása

ibolya kandírozása

ibolya kandírozása

Gasztroajándék webáruház ajánlata

Ibolya kandírozás receptje

Hozzávalók

  • 1 csokor száras ibolyavirág, frissen szedett, megmosott
  • 1 db tojásfehérje
  • 5-10 dkg porcukor vagy apró szemű kristálycukor

Elkészítés

  1. Szedj egy csokor száras ibolyavirágot.
  2. Folyóvíz alatt most meg, majd szárítsd meg papírtörlőn.
  3. Óvatosan, éppen csak keverd el a tojásfehérjét, de ne habosítsd fel.
  4. Egy ecset segítségével kend be az ibolya szirmait tojásfehérjével. Érdemes kipróbálni kenegetés helyett a tojásfehérjébe mártást, ebben az esetben a felesleget le kell rázni a virágról.
  5. Szórd meg cukorral, vagy mártsd cukorba.
  6. Fejjel lefelé, a szirmokat szépen elrendezve tedd ki egy tálcára száradni a cukrozott virágokat minimum 24 órára. Konyhában, szoba hőmérsékleten nekem 24 óra alatt teljesen megszáradt.
  7. Teljes száradás után vágd le a szárakat.
  8. Tedd légmentesen záródó edénybe, száraz, hűvös helyre, és akkor néhány hétig eláll.

Megjegyzés

A maradék ibolyát tedd bele kekszekbe, sütikbe, tortákba.

Kandírozott ibolyával kedvedre díszítheted a tortákat, sütiket, muffinokat, pudingokat, pohárkrémeket. A végeredmény szépséges, kedves, különleges finomság lesz

Mikei Erika, 2018.04.10

Kérdésed van? Hozzászólnál? Csak bátran...

Hozzászólás

|2018-06-25T10:25:18+00:002018/04/10|Kategória: Gasztroajándék recept|