Macaron szerelem

macaron szerelem

Szinte semmit sem tudok a macaronról, de mivel lépten-nyomon szembejön velem és elvarázsol, úgy döntöttem utánajárok egy kicsit a témának.

Ki mást is kérhettem volna fel riportalanynak, mint a házi macaron sütés szakértőjét, a francia kisvárosban élő, francia mesterektől tanult Touron Georginát.

Georgina, hogy jött nálad ez a macaron szerelem, és miért pont a macaron?

Úgy 7 éve kezdődött a sütés mánia nálam. Persze gyerekként én is imádtam segíteni anyukámnak, nagymamámnak, de magamtól sokkal később álltam rá a témára. Akkor viszont nagyon! Eredetileg tortákkal szerettem volna foglalkozni. Amikor már elterjedt itt, (Franciaországban) hogy sütögetek minden félét, akkor a férjem megemlítette, hogy meg kéne próbálnom a macaront is elkészíteni.

Így többször sütöttem, és nagyon megszenvedtem vele, mert nem találtam meg a megfelelő receptet és magyarázatot. Én is azokkal az „össze-vissza leírásokkal” találkoztam, mint a legtöbb receptet kereső. Így én is alakítottam egy ilyenen, hogy végre stabilan sikerüljön, de nekem sem vált be a recept, amit használtam. Egyszer sikerült, egyszer nem.

A macaron sütés pedig nem így működik, hanem úgy, hogy mindig sikerül! Ezt csak akkor tapasztaltam meg, amikor végre eljutottam egy francia séfhez tanulni. Azóta – nem szó szerint,- leragadtam a macaronnál!

macaron tálalása

Hogy lett a hobbiból hivatás?

Amikor belevetettem magamat a sütemények világába, úgy éreztem, hogy ez okoz nekem örömet és jó lenne ezzel komolyan foglalkozni. És akkor jött a macaron, ami ösztönösen megadta az irányt! Ma, a legnagyobb örömet az okozza nekem, ha egy vásárlóm büszkén küldi a macaronos képeit, és begyűjti az elismeréseket. A vásárlóim sikere az én sikerem is!

Ha valaki szeretne profi módon otthon házi macaront sütni, akkor Te miben tudsz neki segíteni?

A Macaron-szigeten megtalálhatóak az online macaron tanfolyamok, és az eredeti francia alapanyagok is. Szóval nálam könnyedén meg lehet tanulni a macaron elkészítését pl. egy ebook segítségével is.

Aki pedig exkluzívabb tanfolyamon szeretne részt venni, Skype-on keresztül tudja elsajátítani a macaron sütés minden titkát. Együtt sütünk gyakorlatilag!

Amit fontos kiemelni, bármelyik lehetőséget is választják, én mindenkinek segítek. Ezek nem olyan tanfolyamok, ahol a fizetés után el van eresztve a tanuló, oldja meg, ahogy tudja… Nekem nagyon fontos, hogy tényleg megtanuljanak macaront sütni azok, akik megtiszteltek a bizalmukkal. Ezért hoztam létre egy titkos FB csoportot, ahol csak azok lehetnek tagok, akik részt vettek valamelyik tanfolyamon, vagy meg van már nekik a „Mi a macaron titka?” c. ebook. Így ha felmerül egy kérdés, megbeszéljük, hogyan kell elkerülni a hibákat.

Van olyan „tanítványom”, aki az első hónapban több mint 300 db macaront sütött meg, annyira belelkesült, hogy végre normálisan el tudja készíteni.

A macaron nem tartozik az olcsó sütemények közé. Viszont úgy hallottam, hogyha házilag sütjük, akkor lényegesen kedvezőbben kihozható. Meg tudod ezt erősíteni?

Persze, sokkal olcsóbban kijövünk, ha otthon sütjük meg! Végeztem egy számítást, hogy pontosan mennyi az annyi, erről a Macaron-sziget hírlevelében írok részletesebben. Ha valakit érdekel a Macaron-sziget oldalsávban lehet feliratkozni!

Tényleg gluténmentes, illetve mitől lesz gluténmentes a macaron?

A macaron alaptészta gluténmentes, hiszen mandulalisztet tartalmaz. Fontos, hogy jól el kell olvasni, hogy vajon nyomokban tartalmaz-e a készítmény glutént! Ez leginkább attól függ, mit gyártanak a gyárban a mandulaliszt mellett. A Shopban garantáltan gluténmentes mandulaliszt kapható. Ezen felül pedig a töltelékre ugyan ez a szabály vonatkozik, ha betartjuk, akkor tényleg gluténmentes lesz a macaronunk.

A szivárvány szinte minden színében pompáznak a macaronok. Te milyen ételfestéket használsz, milyet ajánlasz?

Én azokat a por alapú színezőket használom, amelyek a Macaron-sziget Shopban is megtalálhatóak. Ezek váltak be nekem. Mind direkt a macaron sütéshez készült, és francia gyártmány.

macaron csomagolása

Milyen eszközökre van szükségünk a sütéshez, kell-e valamilyen spéci eszköz?

Igen, az első, amit megemlítenék, az a konyhai hőmérő. Ez elengedhetetlen a macaron elkészítéséhez. Egyes oldalakon azt olvashatjuk, hogy nem kell. Valóban, a mutáns receptekhez nem fog kelleni, de az eredmény nagy eséllyel egy repedt tetejű habcsók lesz.

A másik, ami jó, ha van, az egy speciális szilikon sütőlap. Ennek nagy előnye, hogy egyforma méretű macaronokat lehet vele sütni. Én ezt használom, nagyon szeretem, megkönnyíti a sütést!

Mennyi idő alatt készíthető el egy adag annak, aki először próbálkozik, ismerkedik? Mi a tapasztalat, elsőre is van sikerélmény?

Kb. 1,5 óra alatt el lehet készíteni 60 db macaront, az említett francia recepttel. Igyekeztem a Franciaországban tanultakat nagyon alaposan leírni, és átadni a megszerzett tudást,- így azt mondhatom,- hogy eddig szinte mindenkinek sikerült egyből megsütni a macaront. Olyan fordult már elő, hogy valaki félt a megadott ideig „macaronizálni”- ami a macaron keverését jelenti,- és ezáltal nem lett maradéktalanul sima a macaron felülete. Kicsit „érdes” lett, de a következő sütésre kijavítottuk a hibát!

Mitől különböznek egymástól a különböző macaronok? Csak a különböző krém miatt lesz más-más íz vagy különböző az aromájuk is? 

Ízben és színben különböznek egymástól. Az alaptészta mindig ugyan az, de lehet a Shopban kapni olyan színezőt, amely egyben aroma is, így fokozhatjuk az élvezeteket.

A krémek alapja a csoki és a fehércsoki, a ganache, illetve a gyümölcspürék megfelelően elkészítve.

Az ízek és színek általában passzolnak egymáshoz, tehát a citromos ízű citromsárga színt kap. Persze ettől el is lehet térni, a fantázia szab csak határt!

Van-e valamilyen jellegzetesen francia szín/íz/krém kombináció?

Ha egy jellegzetes macaron ízt kéne mondanom, az szerintem a fruit de la passion, a maracuja, ami rengeteg francia süticsodában megtalálható a savanykás, friss íze miatt. A sós karamellás ízt is megemlíteném, és a klasszikusokat, mint a pisztácia, eper. Ezek mindig megtalálhatóak a macaron pultokban!

Sütés után hogyan kell tárolni és meddig áll el?

A macaront hűtőben tároljuk, 4 napig áll el, lezárt dobozban. 1 nap kell neki, míg „összeérik” a krémmel. A hűtéstől függetlenül nagyon népszerű, mint ajándék. Persze arra figyelni kell, hogy ne hagyjuk a kocsiban, mikor 40 fok van odakint.

Ha ajándékba szeretnénk adni milyen csomagolást javasolsz, és mire kell odafigyelni?

Általában dobozba szokták csomagolni, de egy celofánzacskóban, bonbon zacskóban is nagyon jól mutat egy szép szalaggal!

macaron ajándékba

Kiknek ajánlanád ajándékként?

A csomagolással nagyon egyedivé lehet tenni a macaront, így minden korosztálynak megfelelő ajándék, bármilyen alkalomra. Külön előny, hogy elkészíthető gluténmentesen is, úgyhogy elég széles a közönség, akinek ajándékozhatjuk!

Ha kedvet kaptatok a macaron sütéshez akkor Georgina “Mi a tökéletes macaron titka?” c. ebook-jában a receptel együtt a megtaláljátok a pontos utasításokat.

A könyvben említett hozzávalókat a Macaron-sziget webhsopjából tujátok beszerezni innen: http://macaron-sziget.hu/shop/

Kérdésed van? Hozzászólnál? Csak bátran...

Hozzászólás

|2018-11-26T10:08:01+00:002018/11/25|Kategória: Gasztroajándék recept|

A csomagok kiszállítása 06.25-ig szünetel. A kiszállítás napját telefonon leegyeztetjük. Köszönettel: Mikei Erika Bezárás